TRAFÄ°K SÄ°GORTASI
Kısaca Trafik Sigortası
Kimilerinin araba alım satım esnasında karşılaÅŸtığı; kimilerinin ise daha önceden aÅŸina olduÄŸu trafik sigortası; trafikte olmanın da öncelikli zorunlulukları arasındadır. Nasıl ki ehliyetiniz yanınızda yokken trafiÄŸe çıkamaz, çıkmanız durumunda trafik cezaları ile karşılaşırsanız; trafik sigortası için de aynı yaptırım söz konusudur.
Karayolları Trafik kanunları gereÄŸince trafiÄŸe kayıtlı tüm motorlu araçlar trafik sigortasını her yıl yaptırmak ve sigortası trafikte bulunmamak zorundadır. Aksi durumda trafikten men edilerek; boÅŸ yere ceza alacak, trafik poliçesindeki indirim haklarını da kaybedecektir.
BaÅŸkalarına Verilen Zararları Sigortanız Ödeyecek
Trafik sigortası; sigortalı aracın baÅŸka araçlara vereceÄŸi zararlar karşısında; Kaza masraflarını, ölüm yaralanma sonucu oluÅŸabilecek hastane giderlerini ve tazminat bedellerini belirli limitler dâhilinde karşılamaktadır.
Trafik sigortası teminat kapsamı kasko sigortaları ile çok sık karıştırılır ve aracın kendisine ait masraflarının da trafik sigortası ile karşılanabileceÄŸi sanılır. Trafik sigortalarında amaç baÅŸkalarına karşı olan mali sorumlulukları teminat altına almaktır; Bu sayede sürücü olası risklerde sigorta güvencesi içerisinde büyük bedelleri ödeme maÄŸduriyetini önlemiÅŸ olur.
Trafik Sigortası Hesaplama Süreci
Trafik sigortasında fiyat hesaplaması yapılırken; aracın modeli, yılı, kayıtlı olduÄŸu il ve sürücünün bilgileri istenir. Sigorta ÅŸirketleri trafik sigortası fiyatı verirken herhangi bir uygulamaya baÄŸlı kalmak zorunda deÄŸiller. Bu sebeple her ÅŸirkette farklı fiyat ile karşılaÅŸabilir hatta kimi ÅŸirketlerin arasında ciddi fiyat farklarına ÅŸahit olunabilir.
Trafik sigortalarında fiyat hesaplama iÅŸlemlerinin arka planında sürücünün hasarsızlık geçmiÅŸi önemli bir yer tutar, aracı kayıtlı olduÄŸu il ve aracın modeli de fiyatları belirleyen diÄŸer unsurlar arasındadır.
İndirim Haklarınız İle En Uygun Trafik Sigortası
Hasarsızlık indirimi Ocak 2014'e kadar belirli basamaklar ile hesaplanıyor ve her sigorta ÅŸirketi için standart bir indirim aralığı sunuyordu. Ocak ayından itibaren ise ÅŸirketlere bu konuda serbest tarife uygulaması getirildi. Mevcut uygulamada bu durum fiyatlarda abartılı bir deÄŸiÅŸimi getirmemiÅŸ olsa da fiyat farklılıklarının arasında en uygun fiyatı sunan biz karşılaÅŸtırmalı sigorta teklifi veren kurumlar için daha hızlı bir çalışmayı gerektirdi.
Son dönem sigortacılık iÅŸlemlerinde gelinen son noktada; Çoklu sigorta teklifi tercihi artmış ve online sigortacılık dönemi geliÅŸmiÅŸ durumda. Artan talebe baÄŸlı olarak ekibini, alt donanımını ve sigorta ÅŸirketi sayısını arttıran Aydemirler Sigorta; En uygun trafik sigortası fiyatını sunarak müÅŸteri memnuniyetini en üst seviyede tutmaktadır.
Zorunlu trafik sigortasını yaptırırken; her türlü hakkını ve daha fazlasını en uygun fiyat avantajıyla en doÄŸru teminat kapsamında öÄŸrenmek, 0462 322 10 10 Aydemirler Sigorta 7/24 Danışmanlık Hizmeti ile oldukça kolay… Trafik sigortanızı sorgulatmak, hatırlatılmasını talep etmek, poliçe aÅŸamasına getirmek ya da fiyatlar hakkında bilgi sahibi olmak için online teklif isteyebilir, telefon ile ulaÅŸabilir ve numaranızı bırakarak sizi aramamızı isteyebilirsiniz.
Trafik Sigortası Hakkında Bilinmesi Gerekenler
-
Trafik Sigortası Nedir?
Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası diÄŸer adı trafik sigortası, otomobil, otobüs, kamyon, kamyonet, motosiklet, iÅŸ makineleri ve diÄŸer karayolu taşıtları için yapılan zorunlu sigorta türlerindendir. Zorunlu Trafik Sigortası kusurunuz oranında ve teminat limitleri dahilinde üçüncü ÅŸahıslara verdiÄŸiniz bedeni, maddi ve trafik kazasından dolayı oluÅŸan tedavi giderleri zararların karşılamaktadır. Teminatları genellikle her yıl başı Hazine MüsteÅŸarlığı tarafından belirlenmektedir. Maddi zararların karşılanması yanı sıra, kazaya iliÅŸkin tedavi giderlerini Sosyal Güvenlik Fonuna aktardığı primler sayesinde karşılamaktadır. Kazada zarar gören kiÅŸilerin ölmesi veya sakat kalması hallerinde kazada zarar görenin desteÄŸinden mahrum kalan eÅŸ, çocuk veya birinci derece akrabalarına tazminat ödemesi yapar. Destekten mahrumiyet tazminatı belirli kriterlere göre yapılmaktadır. KiÅŸinin yaşı, mesleÄŸi, geliri gibi bir takım kriterler önemlidir. Bu kriterlere göre tazminat miktarı deÄŸiÅŸebilmektedir. Sigorta ÅŸirketlerinin aktüerya birimi bu hesaplamaları yapmaktadır. KiÅŸinin ölmesi halinde varislere, sakat kalması veya tedavi görmesi halinde kendisine ödeme yapılmaktadır.
Trafik sigortası poliçesi teklifi almak için ve daha detaylı bilgi almak için danışmanlarımızdan destek alabilirsiniz.
-
Trafik kazasında zarar görenler kazaya neden olan sigortalı kişiye taleplerini ne kadar sürede bildirmelidir? Zamanaşımı süresi kaç yıldır?
Trafik kazasında Zarar gören, kazaya neden olan sigortalı kiÅŸiyi öÄŸrendiÄŸi tarihi takiben 2 yıl içinde talebini sigorta ÅŸirketine bildirmek zorundadır. Fakat zarar gören kazaya neden olan kiÅŸiyi öÄŸrenmese de, her halükarda kaza tarihini takip eden 10 yıl sonunda baÅŸvuru hakkı düÅŸer. Bu süre bittikten sonra yapılacak talepler karşılanmaz.
-
Sigortalıya dava açılması halinde, mahkeme dava giderleri trafik sigortası kapsamında ödeme yapar mı?
Sigortalıya dava açılması halinde mahkeme ve avukatlık giderleri teminat limiti dahilinde ödeme yapılır. Meydana gelen hasarda sigortalının kusuru yoksa ve buna raÄŸmen açılan bir dava varsa, Trafik sigortası teminat limiti kapsamında ödeme yapılmaktadır.
-
Ölüm veya yaralanma sonucunda kalıcı veya geçici iş görememe sakatlığı durumunda, trafik sigortası oluşan bu zararları öder mi?
Ölüm veya yaralanma sonucunda kalıcı veya geçici iÅŸ görememe sakatlığı durumunda trafik sigortası ödemede bulunmaktadır. Bu ÅŸekilde kalıcı ve geçici bir kayıp varsa, teminat limiti ile sınırlı olmak kaydıyla, trafik sigortası poliçesi tarafından ödenme yapılmaktadır.
-
Yarışlara katılan yarış araçların sebep oldukları maddi ve bedeni zararlar trafik sigortası teminat kapsamında mıdır?
Yarışlara katılan araçların sebep oldukları maddi ve bedeni zararlar teminat kapsamı dışında kalmaktadır. Bu durumlarda yarış düzenleyenlerin, yarışla ilgili sorumluluklarını sigorta ettirmeleri zorunludur. Motorlu araçlarla ilgili mesleki faaliyetlerde bulunanların ve yarış düzenleyenlerin teminat ve primleri ile ilgili bilgiler Karayolları Motorlu Araçlar Mali Sorumluluk Sigortasında Tarife Uygulama Esasları Hakkında Yönetmelik’te ayrıca belirlenmiÅŸtir.
-
Motorlu araçlarla ilgili mesleki faaliyetlerde bulunan teşebbüslere, gözetim, onarım, bakım, alım-satım, araçta değişiklik yapılması için bırakılan aracın sebep olacağı zarar Trafik sigortası poliçesinden karşılanabilir mi?
Bu zararlar trafik sigortası teminat kapsamı dışındadır. Motorlu araçlarla ilgili mesleki faaliyetlerde bulunanların o iÅŸle ilgili sorumluluklarını ayrı bir poliçede sigorta ettirmeleri zorunludur. Motorlu araçlarla ilgili mesleki faaliyetlerde bulunanların teminat ve primleri ile ilgili bilgiler “Karayolları Motorlu Araçlar Mali Sorumluluk Sigortasında Tarife Uygulama Esasları Hakkında Yönetmelik”te ayrıca belirtilmiÅŸtir.
-
Aracın çektiği römork veya çektiği başka bir aracın neden olduğu kazadaki zarar, çeken aracın trafik sigortasından karşılanabiliyor mu?
Çeken aracın zorunlu trafik sigortası araca baÄŸlı çekilen römork, yarı römork veya çekilen diÄŸer bir aracın neden olduÄŸu zararları da teminat altına almaktadır. Ancak farklı olarak, römorklar insan taşımada kullanılıyorsa, çeken araçtan ayrı ve özel ÅŸartlar içeren ek bir sorumluluk sigortası poliçesi yaptırmaları gerekir.
-
Trafik sigortasında hasar tazminat ödemesi nedeniyle yapılan prim indirimi veya sürprim uygulaması, aracı mı yoksa işleteni mi takip eder?
Trafik Sigorta Tazminat ödemesi nedeniyle yapılan prim indirimi veya sürprim artırımı uygulaması iÅŸleteni takip eder.
-
Trafik sigortasında kazaya karışan araç için sigorta primini etkiler mi?
Evet kara yollarında hareket halinde olan Motorlu aracın kazaya karışması durumunda sigorta primini kaskoda olduÄŸu gibi etkilemektedir. Sigorta ÅŸirketleri “Karayolları Motorlu Araçlar Mali Sorumluluk Sigortasında Tarife Uygulama Esasları Hakkında Yönetmelik” ile belirtilen basamak ve oranlar ÅŸu ÅŸekilde olmaktadır. 4. Basamakta olan bir sürücü kazaya karışıp kusurlu olması durumunda 3. BasamaÄŸa düÅŸmektedir. 2. Bir kazası olması ve kusurlu olması durumunda 2. BasamaÄŸa düÅŸmektedir. 3 ve üzeri kendi kusurlu olduÄŸu hasarlar içinde 1. BasamaÄŸa düÅŸmektedir. 1. Basamak en riskli basamaktır. Bu basamakta olan trafik sigortaları için en yüksek prim uygulanmaktadır.
-
"Zorunlu Karayolu Taşımacılık Mali Sorumluluk Sigortası" olan bir araca hasarsızlık indirimi yapılıyor mu?
Trafik sigortalarında basamak uygulamaları vardır. Ä°lk kez yeni bir araç alan bir ÅŸahıs veya ÅŸirket 4. Basamaktan poliçesi baÅŸlamaktadır. Hasar yapmaz ise 1. Yıl için 5. Basamak %10 hasarsızlık indirimi, 2. Yıl yine hasar yapmaz ise %15 hasarsızlık indirimi ve 3. Yılda kendi kusuru ile bir hasar yapmaz ise % 20 hasarsızlık indirimi almış olur. En yüksek hasarsızlık indirimi % 20 dir. 7. Basamak trafik sigortaları en düÅŸük sigorta primini ödemektedir.
-
Trafik sigortası primleri illere göre değişiklik gösterir mi?
Aracınızın kayıtlı olduÄŸu il trafik sigortası primini etkilemektedir. Sigorta ÅŸirketleri her bir araç grubu için elde ettikleri verilere göre kendi tarifelerini oluÅŸturmaktadırlar. Ä°llerdeki hasar frekansına göre primler deÄŸiÅŸiklik göstermektedir. Genellikle BüyükÅŸehirlerde trafik sigortası primleri yüksek çıkabilmektedir.
-
Trafik sigortası manevi tazminat taleplerini karşılıyor mu?
Trafik Sigortaları manevi tazminat taleplerini karşılamamaktadır. Kasko poliçesi satın alarak ek sözleÅŸme maddelerine ekleterek manevi tazminat alabilirsiniz.
-
Trafik sigortası, kaza durumlarında kendi aracımda oluşan hasarımı karşılar mı?
Trafik Sigortası, sadece üçüncü ÅŸahıslara verilen maddi ve bedeni zararları karşılamaktadır. Bu sigorta türü kendi aracınızda oluÅŸacak hasarı kesinlikle ödemez. Kendi aracınızın hasarlarının karşılanması için kasko sigortası yaptırmanız gerekir.
-
Ticari taksilerin trafik sigortası hususi araçlara göre yüksek midir?
Ticari taksilerin trafik sigortası poliçe primleri hususi otomobillerden çok daha yüksek olmaktadır. Bunun nedeni; her sigorta ÅŸirketi tarafından araç gruplarına göre hasar frekansları, sigortalıdan alınan prim tutarları ve o poliçe süresi içerisinde gerçekleÅŸen hasar tutarları ve gerçekleÅŸmesi olası hasarlar için ayrılan maddi karşılıklar hesaplandıktan sonra prim tespit edilir. Genellikle Ticari taksi araç grubu fazla kaza ve hasara sebep olduÄŸundan, o grup araçların primleri daha yüksek olarak hesaplamaktadır.
-
Trafik sigortası poliçesini vade bitiminde yenilemeyi unutursanız ne olur?
Araç sahipleri zorunlu olan trafik sigorta poliçesini bitim tarihi itibariyle yenilemekle yükümlüdür. Araç sahibinin trafik sigorta poliçesinin bitim tarihinden itibaren poliçesini yenileme iÅŸlemini gerçekleÅŸtirmediÄŸi her 30 gün için akabinde yapılacak sigorta sözleÅŸmesinde prim, %50 ile sınırlı olmak üzere % 5 ilave edilerek cezalı olarak ve de o anki yeni tarife fiyatı üzerinden hesaplanmaktadır. Trafik sigortasının yaptırılmamasının en büyük sıkıntısı 3. Åžahıslara karşı teminatsız kalma durumunuzdur. OluÅŸacak bu tür hasarlar kesinlikle teminat dışı kabul edilmiÅŸtir. Ayrıca trafik polisinin ya da yetkililerin yapacağı kontrollerde aracın zorunlu trafik sigortası poliçesi bulunmadığı tespit edilirse, araç sürücüsüne para cezası veya aracı trafikten men cezası bile uygulanabilmektedir.
-
Trafik Sigortanı taksitle ödemek mümkün mü?
Karayolları Zorunlu trafik sigortası poliçesi ücretinin tamamı, sözleÅŸme yapılır yapılmaz poliçenin teslimi karşılığında peÅŸin olarak ödenmesi esastır. Fakat sigorta ÅŸirketleri piyasadan daha fazla pay alabilmek ve rekabet ederek trafik sigortası poliçelerini kendi uhdelerinde anlaÅŸmalı banka kredi kartlarına taksit yapabilmektedirler. Trafik sigorta poliçesi ödemeden dolayı iptal edilememektedir.
-
Araç trafik sigortası poliçe primleri neden her şirkette farklı olabilmektedir?
Karayolları Motorlu Araçlar Mali Sorumluluk Sigortasında Tarife Uygulama Esasları Hakkında Yönetmelik gereÄŸi , trafik sigortası primleri sigorta ÅŸirketlerince tavan fiyatı aÅŸmamak suretiyle serbestçe belirlenebilmektedir. Bu kapsamda her sigorta ÅŸirketi kendi istatiksel verilerine göre ve karlılık v.b kriterlerine göre fiyat belirlemesi yoluna gidebilmektedirler. Ayrıca Hazine MüsteÅŸarlığı trafik sigortaları için ayrı bir havuz sistemi oluÅŸturmuÅŸtur. Bu havuz da oluÅŸacak kar ve zarar durumuna göre ve de ÅŸirketlerin Pazar paylarına göre kara ve zarara iÅŸtirak yapılmaktadır.
-
Zorunlu trafik sigortası tedavi giderlerini karşılanıyor mu?
Trafik sigortaları yapılan ilgili 2011 yılında Kanun deÄŸiÅŸikliÄŸine istinaden, trafik kazalarında, trafik kazasından dolayı yaralanan kazazedelerin tüm tedavi giderleri “Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından üstlenmiÅŸtir ve sigorta ÅŸirketlerinin direk olarak tedavi giderlerini ödeme sorumluluÄŸu ortadan kalkmıştır. Trafik kazasında yaralananların kazada kusur oranına ve kiÅŸilerin genel saÄŸlık sigortalısı olup olmadığına bakılmadan tıbbi malzeme ve ilaç harcamaları da dahil tüm tedavi giderleri SGK tarafından karşılanacak ve SGK tedavi giderlerini SaÄŸlık Uygulama TebliÄŸi (SUT) üzerinden yapılmaktadır.
-
Zorunlu trafik sigortasında sigorta şirketleri tazminatı kaç gün içerisinde ödemek zorundadır?
Zorunlu Trafik Sigortasında Tazminatı, kazaya ait tutanak ve tüm belgelerin tamamlanması ve sigorta eksperinin raporunu, sigorta ÅŸirketinin merkezine teslim ettikten sonra 8 iÅŸ günü içerisinde ödenmesi gerekmektedir. Uygulamada bazı ÅŸirketler iÅŸ yoÄŸunluÄŸu v.b nedenlerle bu süreci uzatabilmektedir.