BES

Kimler BES’e Katılabilir?
Hangi meslekten olduÄŸu ya da SGK’lı olup olmadığından bağımsız olarak herkes Bireysel Emeklilik Sistemi’ne katılabilir. Hangi yaÅŸta olursa olsun katılımcı olarak Bireysel Emeklilik (BES) sözleÅŸmesi sahibi olmak, yeni düzenlemelerle artık mümkün.
18 Yaş Altı BES Artık Mevcut
18 yaÅŸ altı BES ile çocuklarımızdan ve gençlerimizden oluÅŸan yepyeni bir BES kuÅŸağı için gelecek net.
Mayıs 2021 itibarıyla yapılan düzenleme ile Bireysel Emeklilik Sistemi, 18 yaşından küçüklere BES imkânı tanıyor. Böylece ailenin tüm bireylerinin kendine ait BES sözleÅŸmesi ile birikim yapma olanağı artık mevcut. Elbette her sözleÅŸme başına Devlet Katkısı avantajı da geçerli! Ödeyeni 18 yaşın üzerinde olması koÅŸulu ile yeni doÄŸmuÅŸ bebeklerin de birikim hakkı BES ile mümkün.
Bireysel Emeklilik Sistemi Nasıl İşler?
Yaptığınız ödemelerle tercih ettiÄŸiniz emeklilik yatırım fonları alınarak size ait Bireysel Emeklilik hesabı oluÅŸturulur. Emeklilik Åžirketlerinin faaliyetleri devletin yetkilendirdiÄŸi kurumlarca sürekli denetim ve gözetim altındadır. Ayrıca emeklilik fonlarınız Takasbank hesaplarında tutulduÄŸu için Emeklilik Åžirketinin tasarrufunda deÄŸildir. Dilerseniz Emeklilik Åžirketlerinin ÇaÄŸrı Merkezlerinden veya internet ÅŸubelerinden bireysel emeklilik hesabınıza ait günlük bilgilere eriÅŸebilir, paranızın nasıl yönetildiÄŸini izleyebilirsiniz.
Neden Bireysel Emeklilik Yaptırmalısınız?
  • Bireysel Emeklilik Sistemi, yatırım araçları arasında benzersiz bir uygulama olan %30 devlet katkısı avantajına sahiptir.
  • Kendinize özel bir emeklilik planlayabilirsiniz.
  • Ödeme periyodunu aylık, 3 aylık, 6 aylık veya yıllık olarak belirleyebilirsiniz.
  • Ödemelerinizi dilediÄŸiniz zaman durdurabilirsiniz.
  • Katkı payı tutarınızı artırabilir ya da azaltabilirsiniz.
  • Emeklilik planını yılda 4 kez, fon dağılımını ise yılda 12 kez deÄŸiÅŸtirebilirsiniz.
  • BES Fon Getirileri, net getirilerdir. DiÄŸer yatırım ürünlerinde olduÄŸu gibi kesintilere sahip deÄŸildir.
Devlet Katkısı
Bireysel Emeklilik Sistemi’ne yatırdığınız her 100 TL katkı payı için devlet de sizin adınıza açılacak alt hesaba 30 TL katkı payı yatırmaktadır. Devlet katkısı, o yıla ait brüt asgari ücret tutarının % 30’unu geçemez. Limit hesabı katılımcı bazında yapılır. 
Devlet Katkısı, 01.01.2013-21.01.2022 tarihleri arasında yatırılan katkı payları için %25, 22.01.2022 tarihinden itibaren yatırılan katkı payları için %30 olarak hesaplanmaktadır.
Örnek olarak 22.01.2022 tarihine kadar ödenecek 20.000 TL katkı payı için 5.000 TL Devlet Katkısı, sonrasında ödenen 40.048 TL katkı payı için 12.014,40 TL devlet katkısı hesaplaması yapılacaktır.